Bij de gekozen dood van Wim Brands

Amsterdam 4 april 2016

Wim Brands (1959-2016) was radio- en televisiemaker, dichter en intens geïnteresseerd in literatuur en filosofie. Hij was een bevlogen en waarachtig persoon die het leed in de maatschappij het liefst helemaal wilde oplossen.

Ik heb veel interviews van hem gezien en zijn liefdevolle benadering was altijd duidelijk.

Maar de weg die hij koos voor de gewenste verandering was die van de filosofie en van het woord en dat is een gevaarlijke combinatie met de gevoeligheid die Wim Brands in zich droeg.
=

Zo’n sensitief brein dat zo gedrild en gevoed wordt met beelden en taal kan op een dag – onvoorzien en feitelijk uit zichzelf – als het ware op tilt slaan en dan zit je met de gebakken peren.

Wie dan niet de kunst beheerst om boven het denken uit te stijgen, om een hemels getuige te worden van alle denk- en voelprocessen, kan op een elektrochemische route belanden die beklemmend, verstikkend, beangstigend en doodlopend is. Dan kom je in een hel terecht. Dan raak je gevangen in het denken en verstrikt in een innerlijk cognitief gevecht dat je lichaam en levenslust aanvreet. Dan brengen woorden en ideeën niet langer meer redding maar beginnen zelf – juist door de enorme onderliggende liefde – dolksteken te worden die de drager van het brein machteloos achterlaten.

Prachtig mens, die Wim.
Ik sta bij hem stil en mijn hart buigt voor zijn pogingen om ons aller leven in deze maatschappij te verlichten.

Ik ben zelf meer dan 30 jaar depressief geweest en begeleid tegenwoordig een lotgenotengroep voor de landelijke Depressie Vereniging. En de depressieve mensen die ik via mijn praktijk mag ontmoeten – opvallend vaak schrijvers, fotografen, filmmakers en psychologen – voldoen vrijwel allen aan vier algemene kenmerken. En die kenmerken delen zij met mensen met fysieke pijn en/of andere psychische problemen: zij zijn heel sensitief en gevoelig voor woorden en suggesties, ze vechten, ze zetten te grote stappen op weg naar verandering en ze zitten gevangen in het denken.

Tura Gerards

http://www.parool.nl/kunst-en-media/vpro-presentator-wim-brands-57-overleden~a4275797/

Over Tura Gerards

Tura Gerards (1957) is vader van 2 kinderen en grootvader. Hij werd in 2007 ''per ongeluk'' op een verrassende manier bevrijd van alle depressie-symptomen, na ruim 32 jaar lijden en tevergeefs zoeken naar oplossingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *