CASESTUDY: Charles 60 jaar van depressief naar vrij van depressie in 21 dagen

De 60-jarige Charles ging meer dan 20 jaar elke dag gebukt onder voortdurende zwemen van zwaarmoedigheid en depressie. Hij vond zichzelf een onmogelijk geval en kon zich niet voorstellen dat mijn methode daar verandering in zou kunnen brengen.

Hij zei: “Ik ben enorm ‘hardleers’.

Charles was de eerste persoon op wie de methode van “Vrij van depressie in 21 dagen” werd getest. Dat was in 2014. Acht ontmoetingen had ik met hem, in 21 dagen. En hij kreeg huiswerk mee.

 

Na 1 dag
Charles beweerde op de eerste dag dat hij helemaal geen positieve of prettige gedachten had. Boven zijn hoofd hing altijd een donker, gesloten wolkendek. Dat stond symbool voor zijn voortdurende zwaarmoedigheid.

Ik moedigde hem aan om dat wolkendek niet te vervloeken… ook niet te bestrijden… maar ernaast te kijken. En eronder te kijken.

Waren er kleine lichtpuntjes te vinden? Korte prettige gebeurtenissen? Thuis? Onderweg? Op het werk? Welke mooie dingetjes zag, hoorde, voelde of dacht hij? Wat vond hij leuk om te doen?

Charles zag, hoorde, voelde en dacht niks prettigs. Hardleers was hij en hij had me ervoor gewaarschuwd.

Ik vertelde hem die eerste dag ook dat ik niet wist op welke manier hij precies vrij zou worden van zijn depressie. Op dag 3 reageerde hij op die woorden.

 

Na 3 dagen
Op dag 3 gebeurde het… Charles bekende dat hij aan me had getwijfeld: “Ik dacht wat doe ik hier als hij het zelf niet weet? Maar ik moet zeggen dat ik me sinds gisterochtend al een stuk beter voel, als ik eerlijk ben.”

 

Na 7 dagen
Na 7 dagen voelde Charles zich opvallend beter. Hij kon het niet geloven. “Al een paar dagen achter elkaar…”

Vanaf dag 3 waren we begonnen met de methode uit het ebook “Vrij van depressie in 21 dagen”. Hij had er veel moeite mee: hij vocht met zijn depressie-symptomen. Hij wou ze gewoon niet.

En in de methode zeggen we in elk geval ‘hallo’ tegen welk symptoom dan ook. Dat was even wennen voor hem.

 

Na 10 dagen
Charles ontdekte op de tiende dag – tot zijn eigen verbazing – dat negatieve gedachten zomaar binnenkomen. En dat hij daar vanaf een afstandje naar kon kijken… en dat hij die afstand vroeger niet had.

Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van mijn methode: die afstand die je heel even hebt. Dat kleine momentje maakt deze aanpak zo sterk. En dat werkt ook in jouw leven en jouw omstandigheden.

 

Na 14 dagen
Pas na twee weken ontdekte Charles positieve gevoelens. Klein waren ze. Hij was stomverbaasd. ‘Gevoeltjes’ noemde hij ze sindsdien. Die waren hem nooit eerder opgevallen.

Het was een schok voor hem. En die schok liet hem een belangrijke nieuwe stap zetten: stoppen met wentelen in negativiteit en donkere sferen… stoppen met verwijten, klagen, zelfmedelijden en zichzelf de grond inboren. Charles draaide een knop om en gaf zijn leven een nieuwe wending.

Drie dagen later kwam hij opgewonden binnen met de mededeling dat hij een winkelpui had gezien, die prachtig gerestaureerd was. Hij had er een tijd naar staan kijken en er intens van genoten.

 

Na 21 dagen
Na 21 dagen voelde Charles zich goed. En hij bleef lichtelijk verbaasd. Hij stond nu met ‘zin’ op om de dag te beginnen. Zijn donkere wolkendek was opengescheurd en hij liep nu af en toe gewoon in de zon. Hij had ineens grip op zijn stemmingen en was begonnen met concrete stappen om zijn eenzaamheid te verminderen.

 

Na 35 dagen
Na vijf weken vertelde Charles: ‘Vroeger had ik niets anders dan negatieve gedachten en nu heb ik die niet meer. Heel vreemd.’

En: ‘Het lijkt wel of er steeds meer aardige en leuke mensen zijn op de wereld. Of ze waren er al en ik zag ze vroeger niet…. of ze zijn anders omdat ik zelf anders ben geworden. Wonderlijk.’

 

Na 63 dagen
Na twee maanden schreef Charles me: ‘Dat je bij gedachten en gevoelens altijd een beeld hebt , was ik mij nauwelijks bewust.’

 

Dank
Dank je wel voor het lezen van hoe het met Charles ging.

Voor mij was het succes van Charles ook heel fijn. Ik wist wel dat de methode voor mij heel goed gewerkt had, maar ik wist nog niet of-ie voor anderen net zo goed zou werken.

De afgelopen jaren hebben duizenden mensen mijn boek gekocht en gelezen. Ik krijg vrijwel elke week een email van iemand die me enthousiast (en ook nog wat verbaasd) vertelt welke veranderingen er hebben plaatsgevonden. En dat maakt mij werkelijk blij!

Met vriendelijke groet,
Tura Gerards

 

P.S. :
In 2014 heb ik een boek geschreven over hoe ik van mijn depressie ben afgekomen en met welke methode. Klik voor meer informatie hierover op deze link:
https://depressiestoppen.nl/vrijvandepressie-3

Over Tura Gerards

Tura Gerards (1957) is vader van 2 kinderen en grootvader. Hij werd in 2007 ''per ongeluk'' op een verrassende manier bevrijd van alle depressie-symptomen, na ruim 32 jaar lijden en tevergeefs zoeken naar oplossingen.

4 reacties

 1. Marcel Noordervliet

  Beste Tura, ik ben bezig je e-Book te lezen (en wacht nog op het fysieke boek), maar merk nog geen veranderingen, hoewel ik veel van je beschreven symptomen van depressie herken.

  • Hallo Marcel,

   Dank je wel voor je reactie.

   En sorry dat ik zo laat reageer.
   Ik had je reactie niet opgemerkt.

   Ik ben benieuwd hoe je een reddend beeld hebt gemaakt voor jezelf.
   En hoe je dat toepast.

   Kun je me iets daarover vertellen via het speciale Whatsapp-nummer dat je gekregen hebt bij je aankoop?
   Dan kunnen we “sparren”.

   Met vriendelijke groet,
   Tura

 2. ik ben noit in mij leven depresiv geweis naa alles wat ik heb megemakt kone ik mij vragen warom mensen depresiv zijn ?
  no dat ik depresie heb ik vind vreseleg wat mens kan heben ik was alltijd voor anderen maar nu is zo still …ik weit ouk van mij erfaring dat niemand kan je blij maken as je dat niet zelf kan ,,,,,ik ben mij zelf kwijt en ik heb gevoel van dood ,,,,gein plezier in nieks en alles is groet nacht mare ! ik heb oit zaak gewonen van ein psiholog en geld gekrijgen om niet ower te praten maar dat is problem dus om dat zo vell rare dinges geburt mij met him en naa him !
  ik dink dat ik niet kan beiter worden om dan van ein klahten krijg ik andere en zo stapell door en door nu heb ik angs storenis en zo sort rare gedahten ,,,ik slape allein smidags ,,,,ik vind van 10 helep verleners en veshilende medikacie nieks an !!! ik gaa diper in de put !

  • Beste Mirjana,

   Dank je wel voor je reactie.
   Je bent nooit depressief geweest, schrijf je, ondanks dat je van alles hebt meegemaakt.
   En nu ineens wel.

   En de hulp die je ontvangt is niet wat je nodig hebt.
   Wat erg voor je.

   Ik heb op YouTube video’s staan, misschien staat er iets waar je steun aan hebt.
   Bijvoorbeeld over wat angst is: https://youtu.be/RfjfLN1L3Ng

   Met vriendelijke groet,
   Tura Gerards

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *