CASESTUDY: Daniëlle (33 jaar) van depressief naar vrij van depressie in 21 dagen

Voordat “Vrij van chronische depressie in 21 dagen” * in 2014 werd uitgebracht, testte ik de methode op vier vrijwilligers. De eerste van hen was de 60-jarige Charles. De tweede: de 33-jarige Daniëlle, psycholoog van beroep.

* In 2021 is de titel van het boek veranderd in “Vrij van depressie in 21 dagen”.
=


Daniëlle

Daniëlle voelde zich vaak leeg en lusteloos en ze snapte niet waarom. Ze kon moeilijk genieten en voelde zich gespannen.

Dat was niet goed aan haar te zien. Van tijd tot tijd vertoonde ze een prachtige glimlach.

Was dit wel depressie? Was dit niet iets anders? Of was die glimlach een masker voor iets pijnlijks? Ik twijfelde. Ze leek me wel een beetje in de war… maar wie is dat niet van tijd tot tijd?

Ik vertelde haar dat ik haar depressie eigenlijk ‘niet zwaar genoeg’ vond voor de casestudy. Daartegen verzette zij zich hevig. Ze voelde zich niet serieus genomen.
Ik antwoordde haar dat ik háár wel serieus nam, maar de ernst van haar depressie niet helemaal.

Uiteindelijk accepteerde ik haar toch als testpersoon. Zeven ontmoetingen had ik met haar, in 21 dagen. En zij kreeg huiswerk mee.

 

Na 1 dag

Daniëlle kwam uit een liefdevol gezin waar voor iedereen plaats was. En daarom snapt ze haar depressieve buien niet. Waarom heeft ze zoveel negatieve gedachtestromen? Ze spreekt over “vaak al ver in een negatieve neerwaartse draaikolk verzonken zijn”. En dat ze dat niet meteen doorheeft.

 

Na 3 dagen

Ik voel nog steeds twijfels. Heeft ze veel voorstellingen in haar hoofd die haar gevoelens aansturen? We onderzoeken haar beeld van de draaikolk. Ze verwijt zichzelf dat ze veel te laat ontdekt hoe die draaikolk haar mee naar beneden trok.
=

Na 5 dagen

Het lijkt me alsof er geen ontwikkelingen plaatsvinden. Ik geef haar huiswerk: ontdek welke beelden er in je hoofd spelen bij intense gedachten en intense gevoelens. Ze vindt mijn vragen best wel confronterend. Zoals: “Hoe weet je of je positief bent?” En: “Als je ontspant, waar in je lichaam merk je dat?”
=

Na 8 dagen

Daniëlle heeft veel doelen die ze wil bereiken, twaalf maar liefst. Een van die doelen is: “Ik wil niet door eigen emotie meegesleurd worden”.

Door deze uitspraak schenken we aandacht aan de door haar gebruikte taal. Ze veranderde die zin uiteindelijk in: “Ik wil vanuit rust mijn emoties ervaren.” En ze voelt het verschil.

Nota bene: het ebook/boek “Vrij van depressie in 21 dagen” bevat een kort hoofdstuk over de grote invloed van taal op je gevoel en je beleving van depressie.

Twee andere doelen die ze koestert: “Ik wil verliefd zijn en een liefdevolle relatie”.
=

Na 13 dagen

Daniëlle heeft moeite met het zich eigen maken van de methode. Haar eerste poging was interessant maar werkte niet voor haar.

Maar op de 13e dag wordt mijn geduld beloond. Ze vertelt: “Ik liep op straat en op een onverwacht moment kwamen de negatieve gedachten. En als vanzelf zag ik hoe ik met de methode moest toepassen voor zichzelf.”

Ze noemt het ‘schakelen’. En met de methode van “Vrij van chronische depressie in 21 dagen” ontlaadt ze de draaikolken van haar negatieve gedachtespiralen. Ze gebruikt er een beeld van schoon en rustig water bij.
=

Na 18 dagen

Daniëlle ziet in hoe alert ze moet zijn, hoe snel. En ze zegt: “Ik heb weer de regie!”
=

Na 21 dagen

Daniëlle straalt. Ze heeft gebak meegenomen. Haar doelen heeft ze omgezet naar een aantal krachtige korte zinnetjes waar ze veel kracht uit haalt:
“Ik voel me vrij in hoe ik me voel.”
En: “Ik ben een winnaar.”
En: “Ik ben verliefd!”

Had ze iemand ontmoet?
Nee, dat niet. Maar: “Maar ik ben nu al verliefd… dus het kan niet lang meer duren”.


Na 4 maanden

Na 4 maanden emailt Daniëlle me dat ze twee maanden geleden iemand ontmoet heeft:
“Ik ga heeeeel goed!! Dompel me onder in de liefde en geniet!! Ook dit weekend waren we weer samen weg, soooo happy met hem :-)).”

De glimlach is een ‘big smile’ geworden.

En ze voegt eraan toe:
Het blijft een aparte belevenis hoe ik zelf – door de bewustwording en door naar het positieve te schakelen via de methode – weer de regie heb, in plaats van dat mijn negatieve gedachten of depressieve buien dat hebben over mij.”

 

Dank

Dank je wel voor het lezen van hoe het met Daniëlle ging.

Voor mij was het succes van Daniëlle wonderlijk, omdat ik vanaf het begin zo twijfelde. Ik weet echter sindsdien dat de methode ook goed werkt voor mensen met veel negatieve gedachten en sterke voorstellingen in hun hoofd.

De methode van “Vrij van chronische depressie in 21 dagen” * is nu al bekend sinds 2014 en ik krijg vrijwel elke week email van mensen die me enthousiast (en ook nog wat verbaasd) vertellen welke veranderingen er hebben plaatsgevonden. En dat maakt me echt heel blij.

Met vriendelijke groet,
Tura Gerards

* In 2021 is de titel van het boek veranderd in “Vrij van depressie in 21 dagen”.

P.S. :
Als je meer info wilt over hoe ik zelf van mijn depressie ben verlost, klik dan op deze link:
https://depressiestoppen.nl/vrijvandepressie-3

 

Over Tura Gerards

Tura Gerards (1957) is vader van 2 kinderen en grootvader. Hij werd in 2007 ''per ongeluk'' op een verrassende manier bevrijd van alle depressie-symptomen, na ruim 32 jaar lijden en tevergeefs zoeken naar oplossingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *