Hoe depressie ondersteund wordt door beelden

Op 22 februari 2015 vertelde auteur Joost Zwagerman in het EO-programma “De Kist” het een en ander over het leven en de dood.

=

Na aanleiding van zijn zelfdoding op 8 september 2015 heeft de EO een extra fragment toegevoegd op NOPStart, dat destijds uit de ‘uitzending’ is geknipt:

https://www.npostart.nl/extra-fragment-joost-zwagerman-1-wat-is-depressie/09-09-2015/POMS_EO_1926575

Er valt mij iets bijzonders op bij wat Zwagerman hier zegt over depressie: hij gebruikt beeldrijke taal.

Kijk eens wat jij daarvan vindt.
Als je er iets over wil delen, dan kan dat hieronder bij “reacties”.

Dit zijn de woorden van Zwagerman over wat depressie is.
Daarin zijn de BEELDEN in hoofdletters getypt.

Zwagerman:
‘…vroeger toen ik dat nog helemaal niet had ervaren, dacht ik: okay… een depressie is dus kennelijk een HEEL GROOT ZWART ROTSBLOK dat VOOR JE NEUS STAAT en waar je gewoon uiteindelijk OMHEEN kunt LOPEN of OVERHEEN moet KLIMMEN… maar dat is het niet… het is een soort ‘ZWART GAT’ in jezelf… een ‘ROTSBLOK dat op een gegeven moment wordt OPGEPOMPT en dat GROTER en GROTER wordt in je LICHAAM. Het is een soort HOLTE, je wordt UITGEHOLD door een onverschilligheid en een onmacht die je zelf niet kunt VATTEN.’

Nota bene:
de woorden ‘onverschilligheid’ en een ‘onmacht’ zijn cognitieve begrippen met een gevoelswaarde, op zich geen beelden. Maar je kunt wel weer een heleboel beelden krijgen bij het gevoel van onverschilligheid en onmacht. Je kunt jezelf in onverschilligheid en onmacht zien zitten… of liggen… of lopen… je kunt zien wat je zou willen doen om eraan te ontsnappen etc.

Beelden, beelden, beelden.

 

 

Beelden en beeldrijke taal
In mijn eigen ervaringen met chronische depressie speelden beelden een cruciale rol, zonder dat ik dat doorhad. En uit zes jaar ervaring als coach weet ik nu dat beelden bij vrijwel iedereen met angsten en depressies een hoofdrol spelen.

Die beelden zijn machtig en kunnen veel lijden veroorzaken en in stand houden: een beeld zegt meer dan 1000 woorden.

Geluk bij een ongeluk is: beelden kunnen ook een machtige rol spelen bij het vrij worden van depressie en angsten. Als je weet hoe.

 

Vrij worden via beelden
Mijn ervaring als coach is dat je aan die depressieve gevoelens kunt ontsnappen wanneer je je beelden aanpast en dus ook de taal waarin je spreekt en – in je eentje – de hele dag door denkt.

Het is mij 12 jaar geleden gelukt… na meer dan 30 jaar zwaarmoedigheid en diepe dalen van niet meer willen leven en pikdonkere, mijn keel dicht drukkende gedachten. *

=

=

*: in mijn boek “Vrij van depressie in 21 dagen” wordt de aandacht gelegd op twee belangrijke stappen. De eerste stap is 100% gemotiveerd zijn om nu een grote verandering aan te brengen in je leven, 100% opdat je eventuele tegenwind vroeg of laat kunt doorstaan. De tweede stap is het zelf maken van een reddend beeld, waarvan je acuut gebruikmaakt wanneer symptomen van depressie verschijnen.

 

Meer info over mijn boek en methode “Vrij van depressie in 21 dagen”

Over Tura Gerards

Tura Gerards (1957) is vader van 2 kinderen en grootvader. Hij werd in 2007 ''per ongeluk'' op een verrassende manier bevrijd van alle depressie-symptomen, na ruim 32 jaar lijden en tevergeefs zoeken naar oplossingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *