Wat lijkt op depressie, maar is het niet?

 

 1. Rouwen
  Als je een geliefde verliest, een kind, of een baan of woning, dan heb je tijd nodig om dat te verwerken. Drie tot zes maanden rouwen is heel normaal voor dergelijke aangrijpende levensgebeurtenissen. Sommige psychiaters vinden twee jaar zelfs normaal.
 2. Problemen met de werking van organen en klieren
  Problemen met de werking van je lichaam. Bijvoorbeeld bij de schildklier, de bijnieren, de darmen, de pancreas. Bloedarmoede.
 3. Infecties
  Bijvoorbeeld: ziekte van Lyme, ziekte van Pfeiffer, ME/CVS (myalgische encefalomyelitis / chronischevermoeidheidssyndroom)
 4. Burn-out
  Dit is een tekort aan lichamelijke energie: je wilt wel, maar je lichaam kan niet meer. (Bij mensen met depressie is het meer: je lichaam kan het wel, maar je wilt niet meer.)
 5. Verslavingen
  Bijvoorbeeld: gebruik van drugs en alcohol, langdurig gamen. En daardoor te weinig slaap.
 6. Trauma
  Het lichaam reageert (over)gevoelig op al dan niet echte dreigingen. Dit ten gevolge van een werkelijk pijnlijke gebeurtenis uit het verleden, of een reeks van pijnlijke gebeurtenissen. Bij ernstige gevallen spreekt men van een PostTraumatische Stress Stoornis (PTSS).
  Let op: mensen met depressie lijden vrijwel altijd aan trauma, maar niet iedereen met trauma is of wordt depressief!
 7. Angst, fobieën
  Let op: mensen met depressie zijn vrijwel altijd angstig, maar niet iedereen met angst(en) is depressief!
 8. Neveneffecten van medicijngebruik
  Soms kan het gebruik van medicijnen je stemming sterk beïnvloeden. Je kunt daardoor soms vlak, verward, somber, angstig en paranoïde worden.

 

Reacties zijn gesloten.